Linux Web Sunucu Yedeği Nasıl Alınır Nasıl Yüklenir

2
6574

Merhaba, kişisel internet sayfam üzeriden çeşitli kurulumlar anlattım fakat biliyorum ki bir çoğunuz, sunucuyu yoracağını bile bile panelli kurulumları tercih ediyorsunuz. Bunun nedeni ise kolaylıkla yedeklerinizi alabilmek. Peki, panel olmadan ham web sunucu üzerinde yedek alma işlemini nasıl yaparız? dediğinizi duyar gibiyim. Sizi fazla merakta bırakmadan anlatıma başlayalım.

Sunucumuza terminal aracılığıyla ssh bağlantısı sağlayalım.

1-) Site dosya ve klasörlerini yedeklemek

Bunun için siteniz hangi dizinde kuruluysa oraya gidiyoruz, benim sitem /home/site/public_html dizininde yer alıyor bu yüzden aşağıdaki komutla site dizinine gidip yedek alma işlemini orada gerçekleştireceğim.

cd /home/sitedizininiz/
cd /home/moda/

Sunucumuza zip ve unzip uygulamasını aşağıdaki komutla yükleyelim.

yum -y install zip unzip

Artık klasör ve dosyalarımızın bulunduğu yedeği bir komutla alabiliriz ve bir komutla geri yükleyebiliriz. Aşağıdaki komutla dosyalarımızı yedekleyelim.

zip -r siteyedegim.zip sitedosyalarıdizini

Örneğin;
zip -r o12org.zip public_html

sunucu-yedegi-nasil-alinir-1 sunucu-yedegi-nasil-alinir-2 sunucu-yedegi-nasil-alinir-3 sunucu-yedegi-nasil-alinir-4

Resimlerden de anlaşılacağı üzre site dosyalarımız bulunduğumuz dizine .zip dosyası olarak yedeklendi. Peki bunu geri nasıl yüklersiniz bu durumda aşağıdaki komuta ihtiyacınız var.

unzip siteyedegim.zip

Örneğin;
unzip modasitemyedek.zip

sunucu-yedegi-nasil-alinir-5 sunucu-yedegi-nasil-alinir-6 sunucu-yedegi-nasil-alinir-7Zip dosyası olarak yedeklediğimiz site dizinimizi sorunsuzca yeniden dışarı çıkardık, hepsi bukadar basit.

2-) Veritabanı (Database) yedeği almak ve geri yüklemek

Veritabanı yedeği alabilmemiz için veritabanı ismi, veritabanı kullanıcı adı ve şifresini bilmemiz gerekiyor. Bunları biliyorsak aşağıdaki komutla kolaylıkla yedek alabiliriz. Bilmiyorsanız sitenizin config.php dosyasının içerisinden öğrenebilirsiniz.

mysqldump --opt -Q -u KULLANICI_ismi -p DATABASE_ismi > /veritabani.sql

Örneğin;
mysqldump --opt -Q -u moda_wp -p moda_db > /veritabani.sql

Komutu uyguladığınız zaman sizden yedeklemek istediğiniz veritabanının şifresini isteyecek şifreyi girip enterlediğiniz zaman veritabanının büyüklüğüne göre biraz bekletip tamamlanacaktır. Benim örnek olarak aldığım yedek wordpress bir site olduğu içi 1 saniye içerisinde aldı yedeği /veritabani.sql dediğim içinde sunucumun ana dizinine yedekledi.

sunucu-yedegi-nasil-alinir-8 sunucu-yedegi-nasil-alinir-9Aşağıdaki komutla ana dizine gidelim.

cd /

sunucu-yedegi-nasil-alinir-10

Şimdide aldığımız yedeği aşağıdaki komut yardımıyla yeniden yükleyelim. Burada işin tek bir püf noktası var yedeği yükleyeceğimiz veritabanı boş olmak zorunda. Vertabanı ismi , kullanıcı adı, şifresi aynı olmak zorunda değil. Yani yeni oluşturduğunuz farklı ve boş bir veritabanına kolaylıkla yükleyebilirsiniz.

mysql -u KULLANICI_ismi -p DATABASE_ismi < /veritabani.sql

Örneğin;
mysql -u yedeksql_user -p yedeksql_db < /veritabani.sql

sunucu-yedegi-nasil-alinir-11 sunucu-yedegi-nasil-alinir-12

Veritabanı yedeğimizi birkaç saniye içerisinde yeni oluşturduğumuz veritabanının içine aktardık. Kontrol edelim yüklenmiş mi..

sunucu-yedegi-nasil-alinir-13

İşlemlerin hepsi bu kadar. Tüm detaylarıyla anlattığım için böyle uzun görünebilir, gözünüz korkmasın bu işlemlerin toplasanız alacağı zaman 3-5 dakika olacaktır. Bol trafikli günler dilerim.